Ylös

Karjalaisia, erityisesti Rusien reseptejä

Lähettäkää julkaistavaksi lisää hyviä Karjalaisia reseptejä.  Ota yhteyttä!

Johanneksen porkkanalinit
Viljami Johannekse porkkanalinit
Kankaise Alma kesähine maitokaali
Venäläinen kaalivuoka
Äiti murumaito
Herkullinen kauravelli
Kannakselaine hapalohko
Kannakselaine kaurakiisseli
Maukas tattaripuuro
Männee aja kakku
"Menneen maailman" kakku 
Kaipiala kaalipiirakka
Wistin Olga -rouvan Piparminttu prajaniki
Erjan potaattipiirakat
Tahvana Marta hyvät potaattipiirakat
Tahvana Marta raparperipiirakat

 

Johanneksen porkkanalinit,   

 

Tarvittavat ainekset:                         1. porkkanoita n. 1.5 kg

                                                      2. voita 30 g

                                                      3. ruokaöljyä 1 dl (maissi tai oliivi)

                                                      4. maustepippuria 2 tl

                                                      5. valkopippuria 1 tl

                                                      6. suolaa 1 ti

                                                      7. korppujauhoja 1 dl

                                                      8. vehnäjauhoja 1 dl

                                                      9. maitoa 2 dl

                                                      10. kananmunia 3 kpl

Porkkanoita tarvitaan noin puolitoista kiloa (n. 15 suurehkoa porkkanaa) Porkkanat pestään ja puhdistetaan, jonka jälkeen ne raastetaan mehulingossa. Porkkanamehun voi käyttää oivallisena vitamiinijuomana Raaste pannaan sopivaan kulhoon. Sulatetaan voita 30 grammaa ja lisätään raasteeseen. Ei kuitenkaan kovin kuumana, vaan voidaan jäähdyttää ennen kaatamista. Raasteeseen lisätään vielä yksi desilitra ruokaöljyä. Sekoitetaan. Lisätään mausteet, hieman vajaa teelusikallinen valkopippuria ja kaksi teelusikallista maustepippuria. Sekoitetaan. Lisätään yksi teelusikallinen suolaa, (tai maun mukaan). Sekoitetaan. Edelleen lisätään yksi desilitra korppujauhoja, yksi desilitra vehnäjauhoja, kaksi desilitraa maitoa sekä kolme kananmunaa. Aineksia lisätessä aina välillä sekoitetaan, että taikinasta saadaan tasalaatuista. Kun taikina on huolellisesti sekoitettu, niin kulho suljetaan tiiviisti kelmulla, ja asetetaan jääkaappiin, jossa se voi olla mielellään yli yön, jotta öljyllä on aikaa liuottaa porkkanan vitamiineja.

Linit paistetaan pannulla, mielellään teflonpinnoiteisella. Paistamiseen tarvitaan aivan pieni nokare voita tai margariinia. Paistaminen tapahtuu miedohkolla lämmöllä, sähköliedellä kolmosella. Lusikalla otetaan pieni nokare taikinaa ja muotoillaan siitä toista lusikkaa apuna käyttäen noin kolmen sentin läpimittainen pallo. Pallo asetetaan pannulle ja taputellaan lusikalla varoen noin puolen sentin paksuiseksi liniksi. Kahdenkymmenenkuuden sentin pannulle niitä mahtuu kerralla viisi. Ne voi muotoilla kiireettömästi pannulle, sillä linit paistuvat hitaasti. Paistetaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Muista käyttää paistamiseen puu- tai muovi lastaa. Porkkanalinit voi mainiosti pakastaa, ja lämmittää tarvittaessa syötäväksi. Ne ovat ruokaisia, ja niilä voi mainiosti tyydyttää nälän. Linille levitetty puolukkahillo on antaa oivan makuelämyksen. Lini sopii voileivälle, ja sitä voi täydentää tomatilla, kurkulla, persiljalla ym. höysteillä. Hyvää ruokahalua ja nautinnollisia makuelämyksiä!

 

Viljami Johannekse porkkanalinit   

 

Porkkanalinilöihe aineet:            1. porkkanoi n. 1,5 kg

                                              2. voita 30 gr.

                                              3. ruokaöljyy 1 dl.

                                              4. maustepippurii 2 tl.

                                              5. valkopippurii 1 tl.

                                              6. suolaa 1 tl.

                                              7. korppujauhoi 1 dl.

                                              8. vehnajauhoi 1 dl.

                                              9. maitoo 2 dl.

                                              10. kanamunnii 3 kpl.

Porkkanoi tarvitaa not puoltoist killoo (n.15 suurehkoo porkkanaa). Porkkanat pessää ja puhistettaa. Siit ne hienonnettaa mehulingoos. Mehu kelpajaa hyväks vitamiinijuomaaks, ko sitä ei käytetä linilöihi. Hieno porkkanaraaste pannaa sopivaa kulhoo. Siit sulatettaa voita not kolmekymment rammaa ja se lisätää raastehesse. Sit siihe lisätää viel ruokaöljyy noinikkää yks tesilitra (Maissi tai Oliivi). Täs on aatokseen se, jot rasvaliukoset vitamiinit liukenoot öljyy_ Siit laitetaa sekkaa nakkee yks saijulusikallista jauhettuu valkopippurii sekä niinikkää kaks saijulusikallista jauhettuu maustepippurii. Ainehii lisätees ain välil sekotettaa. Suolaa laitetaa yks saijulusikalline. Siit pannaa yks tesilitra korppujauhoi ja yks tesilitra vehnajauhoi. Viel lisätää maitoo kaks tesilitraa ja kolme kanamunnaa. Vehnajauhoist ja munist riippu taikina koos pysymine. Kaik sekotettaa hyväst ja kulho suletaa kelmuul sekä laitetaa jääkaappii muhimaa. Siel se saap olla mielellää yli yön. Linit paistetaa pannuul, paremmi käyp sellane ko o pinnotettu. Pannule tarvitaa paistamista varte iha pien kokkare voita. Otetaa lusikaal porkkana taikinaa ja pyöritettää siint kahel lusikaal nuoinikkää kolmesenttine pyöree pallo. Pallo lasetaa pannule ja taputettaa hiljallee varovaast lättärääks liniks, not reilu puolesenti paksuuveeks. Älä pijä kiirettä, oha meil aikaa, linit paistuut näät hitahaast. Kahekymmenäkuuve senti kokoselle pannule niitä mahtuu viis kappaletta. Paistetaa mietohkoos lämmöös (sähkölieteel siin kolmosees). Paistetaa soma ruskehiiks, välil käännetää. Muista käyttää puu- tai muovilastaa). Paistamine vaatii enemmä aikaa, ko tavallissii linilöi paistamine, mut kyl kannataa. Linit maistuut oikee hyväst puolukkahillo keral.

 

"Sellasii o uuskirkkoset, ensittäi hyö kipuvelloot ja kapuvelloot putovelloot ja sit viel kirovelloot "  - Kivennapalaiset ivailivat Uusikirkkolaisia näiden murretta mukaillen

 

 

Kankaise Alma kesähine maitokaali   

 

Tähä tarvitaa siin yhe kilo kaalikerä.

Viel tarvitaa noi kuus porkkanaa ja puolelitraa tuorehii hernehii. Siit tarvitaa kakskolme uutta sipulii naattiloinne, sekä vähäse persiljaa tai tillii. Kaali ja porkkanat pilkotaa ja keitetää jonkuu aikaa, niin jot ne ovat veen peitoos.  Lissätää viel maito ja keitä kypsääks. Viimeek laitetaa suolaa mau mukkaa sekä tilli tai persilja. Jos sie tahot siint erikoise maistuvaa, nii laita pien voi nokare tai lorahuta vähäse kermaa sekkaa. Muista kuitekkii vyötäröijäis!

 

 

Venäläinen kaalivuoka   

 

Ainekset:                        Noin 500 g valkokaalia

                                     1 dl vettä

                                     1 rkl voita

                                     1/2 tl valkopippuria

                                     2-3 punajuurta

                                     suolaa maun mukaan.

 

Jauhelihaseos:                300g jauhelihaa

                                     2 sipulia

                                     30 g voita

 

Munamaito:                      3-4 dl maitoa tai lihalientä

                                      2 munaa.

 

Kaali suikaloidaan. Vesi ja rasva kiehautetaan, lisätään suikaloidut kaalit ja haudutetaan kypsäksi. Punajuuret raastetaan joukkoon. Jauheliha paistetaan rasvassa sipulin kanssa. Vuoan pohjalle laitetaan kerros haudutettua kaalia ja sen päälle jauhelihaseos. Viimeiseksi laitetaan loput kaalista. Näiden päälle kaadetaan munamaitoseos. Viimeiseksi sirotellaan korppujauhoa sekä laitetaan muutama voinokare. Vuoka laitetaan uuniin ja paistetaan 200° 30- 40 min.

 

Äiti murumaito   

 

Maito keitetää ja siihe pannaa kuivunehii pulla- tai ruisleivä palasii. Maustetaa nokarehel voita. Syyvää lämpimään. Jos suu on oikee makijaa, nii voijaa laittaa sekkaa hunajaa tai sokerii.

 

 

Herkullinen kauravelli   

 

Paista ohuita siankylkisiivuja. Säilytä niistä sulanut rasva. Keitä isoista kaurahiutaleista väljässä vedessä notkeahko velli. Lisää joukkoon paistetut lihat ja rasva. Mausta sopivasti suolalla. Tarjoile lämpimänä.

 

Kannakselaine hapalohko   

 

Kuoritaa 8-10 potattii. Siit ne lohotaa ja keitetää puolkypsääks. Lisätää suunnillee puol litraa hapanleipätaikina juurta ja keitetää kystääks. Suolaa pannaa mau mukkaa. Hapanlohost pitäis tulla niiko vetelähköö putroo. Syyvää voisilmä ja maijo kans. Maito voip olla kylmää tai keitetty, niiko suu suvaitsoo.

 

Kannakselaine kaurakiisseli   

 

Tarvitaa 1-2 kohvikupillista kaurajauhoi. Nel isätää käe lämpösee vettee ja sekotettaa vellimäiseeks seokseeks. Seisotettaa veottomaas tilas noinikkää kolme päivää ja välil ain sekotettaa. Hapatteheest otetaa juurta seuraavaa kiisselii varte, silviisii uus kiisseel happanoo sukkelam paa. Keitä kattilaas vettä, mist saahaa lisätä vettä vähitelle, jot tulloo sopiva määrä. Kaaja hapate toisee kattilaa, mis sitä keitetää ja lisätää siihe kiehuvaa vettä vähitelle, nii kauva jot kiisseliist tulloo kiiltävää ja tasasta, sillo se on valmista. Maustetaa yhel saijulusikaalliseel suolaa. Syyvää voisilmä ja kuuma tai kylmä maijo kans.

 

              On se kumma, kun vetestä tulee huttua, sanoi savolaisisäntä, kun evakkoemäntä kaurakiisseliä keitti.

 

Maukas tattaripuuro   

 

Huuhtele kokonaiset tattariryyni. Laita ne kattilaan ja lisää vettä niin, että veden pinta on suunnilleen ryynien tasalla. Hauduta ryynejä niin, että vesi imeytyy niihin. Laita uunin kestävään vuokaan kerroksittain sian kylkisiivuja ja haudutettuja ryynejä. Päällimmäiseksi laitetaan muutama kylkisiivu. Näiden ruskistumisesta voidaan seurata milloin ruoka on saavuttanut kypsymisasteen.

 

Männee aja kakku    

Rusina maustekakku Marko mukkaa

 

Aineet:              4 dl vehnajauhoi

                        3 dl sokerii

                        1 dl maitojauhetta

                        2 tl inkiväärii

                        2 tl kanelii

                        2 tl neilikkaa

                        2 tl sootaa

                        2 dl rusinoi

                        3 dl vettä

                        150 g voita tai margariinii

Sekota kaik kuivat aineet keskennää. Lissää kylmä ves rasva sekkaa ja lissää seos muihe ainehii sekkaa. Sekota taikinaaks. Kaaja taikina isopuolehissee, voijelttu ja korppujauhotettuu kakkuvuokkaa, Paista 175 ° noi 1-1,5 tuntii. Käytää issoo vuokkaa, sen takkee, ko kakku kohoaa.

 

"Menneen maailman" kakku   

 

Rusina -maustekakku

 

Ainekset:           4 dl vehnäjauhoja

                        3 dl sokeria

                        1 dl maitojauhetta

                        2 tl inkivääriä

                        2 tl kanelia

                        2 tl neilikkaa

                        2 tl soodaa

                        2 dl rusinoit

                        3 dl vettä

                        150 g voita tai margariinia sulatettuna.

Sulata rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä vesi rasvan joukkoon ja lisää seos muiden aineitten joukkoon. Sekoita taikinaksi.

Kaada taikina isohkoon, voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175° lämmössä 1-1,5 tuntia. Huom. Käytä isoa vuokaa, sillä kakku kohoaa.

 

 

Kaipiala kaalipiirakka   

 

Tähä tarvitaa kaalii siin kilo verra. Kaali pilkotaa ja hauvutettaa kypsääks. Siit pannaa suolaa mau mukkaa sekä voita 50 rammaa. Nää aineet sekotettaa kaali sekkaa. Vehnastaikinaast kaulitaa ohkane piirakakuor ja se laitetaa uunipellile. Hauvutettu kaali levitettää kuore pääle. Siite tehhää taikinaast viel toine kuor, mikä pannaa piiraka päälikuoreeks. Siit tää komeus voijellaa viel munal ja paistetaa kystääks kahessaas astehees.

 

 

Wistin Olga -rouvan Piparminttu prajaniki  n. 80 kpl.    

 

                        1. 800 gr hienoja vehnäjauhoja

                        2. 6 dl sokeria

                        3. 1dl vettä (vettä voi lisätä)

                        4. 1 rkl öljyä

                        5  1 tl hirvensarvensuolaa

                        6. 25 gtt piparminttuöljyä

 

Liota sokeri 1 dl:aan vettä. Kun seos on jäähtynyt kaada se leivinkulhoon. Sekoita jauhot vähitellen ja liota hirvensarvensuola vähään veteen. Lisää se edellä mainittuun seokseen, samoin piparminttuöljy. Vaivaa seoksesta tasainen taikina. Kaaviloi taikina 0.5 cm paksuksi levyksi. Jauhota levy ja ota siitä pyöreitä kakkuja. Paista keskilämpöisessä uunissa 8-10 minuuttia.

Kakut ovat väriltään vaaleita.

 

Erjan potattipiirakat   

 

Kuori:

                        2 dl vettä

                        1 tl suolaa

                        1 dl vehnäjauhoja

                        4 dl ruisjauhoja

Täyte:

                        1,5 kg perunoita

                        1,5 dl maitoa

                        2 tl suolaa

 

Sekoita suola ja jauhot kylmään veteen. Leivo näin saatu taikina patukaksi ja tasaa se

25 yhtä suureen osaan. Pyörittele joka pala palloksi, litistä ne ja aseta pinoon

odottelemaan. Ripottele väleihin jauhoja. Ajele kakkarat piirakkapulikalla 14 cm:n suuruisiksi, ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi, ja aseta ne pinoon. Ripottele väleihin jauhoja. Levitä sitten kuorien päälle noin 1,5 cm:n päähän reunoista , runsas ruokalusikallinen perunasosetäytettä. Käännä piirakan reunat sormin rypyttämällä. Paista piirakoita 300 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Voitele lopuksi voisulalla tai pyöräytä voiseoksessa. Lado piirakat kasoihin ja peitä leivinliinalla.

 

Tahvana Marta hyvät potaattipiirakat   

 

Kuoritaa hyyvii tahehii potattii siin kahest kolmee killoo. Potatit keitetää kypsiiks ja survotaa purikaal putrooks. Sekkaa pannaa suolaa suunnillee kaks saijulusikallista. Siit siihe tulloo yks tesilitra kermaa sekä kaks munnaa. Viel tarvitaa neljä- viis tesilitraa maitoo, jot putroost tulloo sopiva sakijaa.

Sit pittää tehhä piiraka kuortaikinaa. Siihe tarvitaa kaks kohvikupillista vettä sekä puoletoist saijulusikallista suolaa. Siit tarvitaa viel yks osa vehnajauhoi ja kaks ossaa ruisjauhoi, nii jot tulloo sopiva timakkaa piirakakuortaikinaa. Taikinaast tehää pyörehii, suunnillee kakskymmentsenttisii lättärii kakkaroi. Ne voivat olla paksuuveltaa nakkiaast puolsenttisii. Kakkara pääle levitettää putroo reiluust puole senti paksuuvel. Kakkara reunoilt jätetää kuitekkii reiluust kaks senttii ilma putroo, ja reuna käännetää ylös piiraka reunaaks, mikä laitetaa sormii päil puristelemaal somile kurttuloile. On tietyystkii itsestää selvä, jot uuni on lämmitetty valmeheeks. Toivottavast siul on oikee tiiliuuni, mut kyl muullainekii käyp. Piirakat pannaa uunii ja paistetaa sopiva rapsakois. A-vot ku tulloo hyyvää, pistä vaa voita pääle ja syö.

Jos siult jääp kuortaikinaa tähtehiiks, nii tie siint sellasii samallaisii lättärii kakkaroi, niiko piirakakuoretkii, ja paista sellasennaa. Sie et uso, kui hyyvii nekkii ovat!

 

Tahvana Marta raparperipiirakat   

 

Keväheel, ku raparperi on tuorehemmillaa, otetaa niist varsii, kuoritaa ne ja pilkotaa noinikkää yhe senti mittasiiks pätkiiks. Nykyjää, ko meil o pakastimet, myö voijaa pakastaa niitä raparperi palasii vastase varale, iha vaik talveekskii. A- kui mukava niist on sit tehhä vaik raparperipiirakkaa.

 

Piiraka aineet:                1 litra raparperi palasii.

                                    3 ruokalusikallista potattijauhoi.

                                    3 tesilitraa sokerii.

 

Kattilaa laitetaa vettä not kaks tesilitraa. Siihe lisätää raparperipalat ja sokeri. Tätä seosta keitetää not kymmenä minuuttii. Potattijauhot sekotettaa tilkkaa vettä ja täl suurustettaa raparperikeitos. Kuoreeks tehhää vehnajauhotaikina, niiko ikkää pullataikina. Taikina kaulitaa ja pääle levitettää raparperikiisselii. Kuoret taivutettaa piiraka reunoiks. Piirakka paistetaa not kahes saas astehees.

 

                                                                       

Ylös